Kategorier
Bygg & Renovering

Tro inte på tv-programmen om renovering

Om man ser till tv-program som avhandlar hur renoveringar utförts hemma hos privatpersoner så kan man snabbt se ett samband och detta oavsett vilken del av världen programmet utspelas i. Det handlar om att dessa personer ofta tagit sig vatten över huvudet och påbörjat projekt som de inte klarar av att att slutföra – både på grund av okunskap och på grund av att man inte har avsatt den tiden som krävs.

Dessa projekt blir sedan något som dessa programformat får lösa och av detta blir det alltid en slags lyteskomik som grundar sig i att visa hur dåliga dessa personer är och gotta sig i de fel de gjort vid sina renoveringar.

Det man inte tänker på här är att många av dessa personer faktiskt har påbörjat sina projekt just på grund av tv-program; fast som kommer i andra format. Man kan exempelvis se hur en snickare på tv genomför en omfattande badrumsrenovering i Stockholm och då detta ser så lätt ut – ja, då påbörjar man samma typ av badrumsrenovering i sitt eget hem. Med katastrofala resultat.

Det dessa människor inte tänkt på är att det bakom denna snickare man ser på tv står ett helt arbetslag som hugger in så fort kameran slocknat. Denna badrumsrenovering man ser på tv tar alltså egentligen väldigt lång tid och detta klipps därefter ner så att det ska se ut som att det hela är gjort på någon dag. Det man således måste inse här är att man inte klarar av denna badrumsrenovering på egen hand – om man nu inte har utbildning – och att om man blir intresserad av att själv göra en sådan så ska man ta hjälp. Naturligtvis gäller inte detta alla- det finns de som både har kunskap, tålamod och tid att påbörja och avsluta de projekt de ser på tv och det är inte till dessa vi vänder oss här.

Var ärlig mot dig själv

I grund och botten handlar allt om att man istället ser till sig själv och inser sina begränsningar. Ser man hur en omfattande badrumsrenovering sker på tv så bör man alltså – vid intresse – kontakta en plattsättare, en rörmokare och en elektriker för detta i sitt eget hem. Ser man däremot hur en vas målas eller hur man sätter upp nya lister i hallen – ja, då kan man förmodligen prova detta på egen hand också. Man får alltså skilja lite på äpplen och päron här och visst kan man tycka att tv-program i sig far med osanning och förskönar verkligheten.

Så är det definitivt och egentligen skulle man kräva att exempelvis Martin Timell – efter en avslutad badrumsrenovering – höll upp en skylt där både tid för arbetet och kostnad visades. Detta lär dock aldrig ske och som privatperson får man således ta den hjälp som finns tillgänglig om man vill ändra i sitt eget hem – åtminstone för de större projekten, de mindre kan man ge sig på med god aptit och entusiasm. Risken är att stor att man istället dyker upp i ett av de första programmen vi nämnde och det är verkligen ingenting man vill göra. Världen har skrattat tillräckligt åt stackars hemmabyggare i akut behov av professionell hjälp.