Kategorier
Måleri

Ge hemmet en ansiktslyftning med ny färg

Vill man ha en snabb förändring hemma är ny färg på väggar och tak ett bra alternativ. Men det finns vissa saker att tänka på och en del fällor att undvika. I texten nedan listar vi några av dem.

Det är inte alltid så lätt att välja rätt kulör som man tror. Ljusa kulörer gör att rummet ser större ut medan mörka gör att rummet ser mindre ut. Men en mörk kulör bidrar också ofta till en mer ombonad och mysig känsla. En sak som kan vara bra att tänka på är att en kulör oftast upplevs som mörkare på en större yta än på färgprovet.

Färg finns också i olika glanshetsgrad, från högblank till helmatt. Matta färger ger ett mjukare uttryck och kulören får ett annat djup. Tak och väggar passar bra att måla med en matt färg medan ett kök gärna får ha en lite mer glansig färg. Detta eftersom köksväggen då går att torka ren från fett och stänk.

Det viktiga förarbetet

För att ytan som ska målas ska bli riktigt snygg och hållbar krävs det en hel del förarbete innan man kan måla. Ytan måste tvättas ren och hål spacklas igen och ytan sedan sandpappras jämn. Ska man måla över en tapet får det inte finnas flera lager, i så fall måste man först riva tapeter och sedan bredspackla. Är man inte beredd att lägga ner den tid som förarbetet kräver är det bättre att kontakta en målare i Västerås eller på den ort man bor.