Kategorier
Måleri

Bra att veta om plåttak

Takplåt har använts länge. Ända sedan 1500-talet har man använt plåt på tak men det var först vid sekelskiftet som den galvaniserade plåten kom och plåt blev en vanlig takbeklädnad.

Utseende

Idag kan man välja i en mängd olika material och utseenden. Takplåt finns i en mängd olika färger. Förutom den allra mest förekommande plåten som är ytskiktsbehandlad målad stålplåt finns även takplåt med koppar, aluzink, aluminium och som plåtpannor i stil med tegel för att ta några exempel.

Möjligheten till att få en färdig färgbeläggning på takplåten presenterades i slutet av 1950-talet. Detta innebar att fler började använda plåt på tak. Förr i tiden målade man stålplåten med linoljefärg på plats men idag så målarn man takplåtarna vid tillverkningen, direkt i fabriken.

Ta hand om plåttak

Ett modernt behöver inte särskilt mycket förebyggande underhåll men man måste se över och tvätta taket någon gång ibland. Plåttak är känsliga för hårda tryck och repor, precis som en bilkaross. Om det blir en repa i ditt plåttak skall du måla i den med plåttakfärg.

När man tvättar sitt plåttak skall man använda en svamp eller en mjuk borste och ett vanligt rengöringsmedel, exempelvis diskmedel. När du tvättat av taket kan du skölja med vatten. Använd inte högtrycksspruta. Använd medel mot mossa och alger om du behöver enligt tillverkarens rekommendationer. När du tar hand om taket kan du också passa på att tömma lövrensaren och rensa stuprören.

Om taket börjar flaga och ser slitet ut så måste taket målas om. Då kan du anlita en takmålare i Stockholm som utför det jobbet.

Fördelar med plåttak

Det finns många fördelar med plåttak. Det är inte särskilt tungt såsom betong och tegeltak och passar därför på de flesta hus. Den glatta ytan gör att mossa och alger har svårt att fastna. Snö rasar också av lätt. Plåt går att ha på relativt platta tak och finns i flera olika utseende. Tak i plåt är enkla att underhålla och tvätta.

Nackdelar med plåttak

Stålplåt är inte bra att använda i kust- och havsnära områden då det är känsligt för salt. Man kan använda aluminiumplåt istället då det är mer beständigt mot salt. Plåttak är halare att gå på och man skall undvika att beträda taket under höst och vinter. Att reparera ett plåttak är inget man går själv utan då behöver man anställa en yrkesperson som kan plåt.

Läs mer om takmålning.