Efter 4 års kamp – Malmö Stad stöttar värmestuga

Solidaritet värmer! – Under den parollen har vi under 4 år tillsammans med solidariska Malmöbors hjälp kunnat erbjuda värme och trygghet under de kallaste vintermånaderna. Först i form av akutboende för flyktingar och utsatta EU-medborgare, senare som värmestuga öppen för alla i egna lokaler, och de senaste två vintrarna i kyrkans lokaler i samarbete med fler organisationer. Valet att öppna våra dörrar för stadens mest utsatta bidrog till förlusten av våra egna lokaler. Men vi ångrar inget. Att stå upp för varandra när vi som mest behöver det, är själva kärnan i solidaritet.

Malmöborna har under alla år av vår verksamhet bevisat att de är mästare på solidaritet.
Idag glädjer vi oss åt att även Malmö Stad erkänner att vårt arbete behövs. Beslutet kommer efter 6 månader av dialogmöten där vi organisationer som drivit värmestugorna tillsammans övertygat beslutsfattare och tjänstepersoner att lyssna och agera.

Vi är glada att Malmö tar ett steg på vägen till en mer hållbar lösning, men två värmestugor under en del av året är långt ifrån tillräckligt. Utöver den ständigt växande strukturella bostadsbristen skapar sedan i våras kommunens nya implementering av socialtjänstlagen redan fler och fler hemlösa, för varje dag som går. 

För att lösa de mest akuta behovet krävs det härbärgen med ordentliga sovplatser – året runt – men mest av allt måste Malmö stad föra en politik som förebygger att människor blir hemlösa. Alla har rätt till en bostad – en plats att känna sig trygg och säker. Det är en mänsklig rättighet och en av grundpelarna i byggandet av en solidarisk stad. 

Dagens beslut om finansiering och samarbete är en kämpaseger för de tusentals Malmöbor som har avstått från sin nattsömn för att spendera sina nätter vakna för att andra ska kunna vila. För alla som har avstått från delar av sina inkomster och kanaliserat dem hit för att möjliggöra arbetet. För alla som har donerat mat, hygienartiklar och kläder. 
Engagemang och solidaritet gör skillnad – det håller drömmen om en bättre framtid vid liv.
Solidaritet värmer – även denna vinter!

Läs organisationernas gemensamma pressmeddelande här:
https://www.skanestadsmission.se/det-blir-tva-varmestugor-i-vinter

Kontrapunkts roll

Värmestugorna kommer drivas av Röda Korset Malmökretsen, Fryshuset, Skåne Stadsmission,  Svenska Kyrkan i Malmö och Kontrapunkt.

Under denna vinter kommer Kontrapunkts del i värmestugorna vara att stå för varm näringsrik mat lagad på räddat matsvinn från affärer och restauranger.

Efter flytten från våra lokaler har vi länge väntat på bygglov och byggstart. Nu har bygget av matsvinnsköket precis kommit igång!

För att bli klara i tid till öppnandet av värmestugorna behövs hjälp med material & stöd, läs mer på: www.bygglove.nu/stod

Vill du engagera dig under vintern, maila ditt intresse: engagemang@kontrapunktmalmo.net!


Dela på facebook
Dela på twitter