“Jag längtar efter att få vara kreativ”

Fältbiolog, eldslukare, flyktingboendesamordnare och nu byggprojektledare. Möt mångkonstnären Samuel och hans resa med Kontrapunkt.

Här sitter Samuel på sitt nya “kontor” och studerar ventilationsritningen för matsvinnsköket och brandskyddsplanen för hela lokalen.

Mångkonstnären Samuel är elektrikern som kan snickra, sluka eld och knåda ut ömma ryggar (bland annat). Han hittade till Kontrapunkt genom Fältbiologerna, som var en av de första grupperna att flytta in i det sociala centret på Västanforsgatan.

2013 tog han steget att engagera sig och sedan dess har träverkstaden i de kreativa verkstäderna varit den plats där han känt sig hemma. Han skulle just ta över samordningen av den växande verksamheten i verkstäderna, när hösten 2015 knackade på vår dörr och ändrade på allas våra planer. Den hösten omvandlades Kontrapunkt till ett akutboende för tiousentals människor. Liksom resten av Malmö steppade Samuel in för att göra det som krävdes och blev platsansvarig och styrde upp vardagen och nätterna på akutboendet.

Nu har han iklätt sig rollen som spindel i nätet för hela återuppbyggnaden av Kontrapunkt. 

– Det är väldigt roligt när det flyter på och man får lära sig massa nya grejer. Det är frustrerande att vara beroende av massa andra människor. Jag vet att de gör sitt bästa som pusslar med att kunna bidra mellan jobb och familj osv. Men det är mycket väntande och mycket trixande.

Under nästan ett år har han satt sig in i bygglovsregler, bygglovshandlingar, konstruktionsritningar och brandskyddsregler. Så hur känns det nu när bygget äntligen kommit igång?

– Det är fortfarande väldigt mycket nya saker att ta in. Det är väldigt stressigt att ha ansvaret att hålla koll på att vi följer alla regler. Och vi jagar fortfarande finansiering och material. Bland annat behövs massa gips och massa limträbalkar.

– Men jag ser väldigt mycket fram emot att lära mig fler praktiska saker: kakla och flytspackla golv till exempel!

Genom learning by doing har du alltså blivit projektledare för det enorma projekt som uppbyggnaden av Kontrapunkt i 1300kvm stora lokaler. Vad ser du mest fram emot när bygget är över, vad ska du göra då?

– Åh jag ser fram emot att se lokalen fylld med människor, liv och rörelse. Själv ska jag vara i de kreativa verkstäderna och vara kreativ och skapa saker som inte har något med lagar och regler att göra!

Dela på facebook
Dela på twitter