Malmö vi behöver dig!

I november vann vi tvisten mot vår förre fastighetsägare, under vintern flyttade vi och i april kickade vi igång kampanjen Bygglove för att möjliggöra återuppbyggnaden av Kontrapunkt. Den hade som mål att samla in 1,9 miljoner innan den sista september.

Malmö har visat sitt stöd och kärlek genom pepp och 400 000kr i donationer. Det är stort! Men tiden rinner ifrån oss och vi har 1,5 miljoner kr kvar för att nå målet och klara av att återuppbygga oss.

Det här är ett rop på hjälp:

MALMÖ – VI BEHÖVER DIG!

Och vi är säkra på att du behöver oss också. Vi tror inte du behöver fler superarenor eller köpcenter, du behöver inte segregation, indragna kulturbidrag och hårdare regler för utsatta. Malmö, du behöver solidaritet, hopp, kultur och gemenskap!

Malmö – du är en smältdegel av kämpaglöd, envishet, kreativitet, kärlek och solidaritet – det har du alltid varit. Vi vill ge dig en plats där kraften kan kanaliseras och fortsätta växa. Vi vill ge dig ett solidariskt hjärta, en mötesplats över gränserna, en matbank för miljöns & hungriga magars skull och rum för grupper och föreningar. Vi vill ge dig en en kulturscen för poeter, musiker och agitatorer och en kreativ experimentverkstad där grannar, konstnärer och Malmöbor av alla slag kan mötas och skapa.

Men Malmö du har också verkliga utmaningar – utmaningar som tär på de av oss som behöver solidaritet och gemenskap allra mest.

Vi vill fortsätta mobilisera den kraft och solidaritet som skapar värmestugor, akutboenden och möter stadens behov när myndigheter inte gör det.

Där vi står idag så riskerar detta att inte kunna hända.

Varför är det så? Utdragna bygglovsprocesser under sommaren har försenat byggstarten. Samtidigt har det varit väldigt svårt att mobilisera en insamlingskampanj i ett semestrande sommar-Sverige. Resultatet är en period av fasta kostnader utan verksamhet som ger intäkter. Därför är det viktigt att bygget kommer igång och blir klart så fort som möjligt. Vi jobbar på alla fronter vi kan, inklusive att ta större lån, men har i dagsläget ingen lösning säkrad.

HJÄLP OSS ATT KUNNA BÖRJA BYGGA!

Denna veckan har vi tekniskt samråd med Stadsbyggnadskontoret. Kort därefter förväntar vi oss det efterlängtade startbeskedet = bygget kan börja!

Foto: Robert Ureke

För att kunna börja bygga när vi får tumme upp från Stadsbyggnadskontoret behöver vi samla in 200.000 innan den 7/10. Pengarna kommer att gå till köpa material, inventarier och hyra maskiner för att kunna börja bygga. Det första startbeskedet vi väntar på, är för bygget av matsvinnsköket och de kreativa verkstäderna.

Totalt behöver vi få ihop 1,5 miljoner för att klara själva bygget och våra fasta kostnader under kommande byggmånader utan verksamhet. Vi jobbar på alla fronter vi kan; vi söker bidrag från myndigheter och stiftelser, söker lån från banker och privatpersoner, ringer företag och ber om donationer och material, säljer fruktkorgar, affischeringstjänster och föredrag. Men det räcker inte hela vägen och vi ber Malmö om hjälp att få Kontrapunkt igång igen.

Mer info

Läs mer om ekonomin och byggplanerna på vår hemsida www.bygglove.nu. Maila oss på info@bygglove.nu om du har fler frågor.

ALL HJÄLP GÖR SKILLNAD!

Nu lägger vi i en ännu högre växel och riktar oss med full kraft till alla som tycker att Malmö behöver en plats som Kontrapunkt. Med allas er hjälp kan vi vara redo för att bygga när startbeskedet kommer.

Hjälp till genom att köp en byggsten & uppmana vänner, kollegor, familj, ja alla du känner att att göra detsamma! Tipsa oss om bidrag vi kan söka, företag eller personer vi kan kontakta för donationer eller berätta för dem om Kontrapunkt och om hur de kan vara med och bygga Malmös nya kultur & solidaritetscenter! Här finns text och bildförslag att använda för den som vill.

Alla kan inte göra allt – men alla kan göra något. Tillsammans gör vi det möjligt!

BIDRA MED PENGAR

Många byggstenar saknas just nu för att huset ska bli klart. Köp din byggsten på www.bygglove.nu/stod – swish, bankgiro, paypal och cash – allt funkar!

Liten = 100kr
Mellan = 500kr
Stor = 2000kr
Valfri = Xkr

Swish 123 086 24 66 BG 383-7457

Yes, vi behöver bautastenar också!

Att främja Malmös sociala arbete genom att stödja Kontrapunkt kan vara en del av ett företags hållbarhetsarbete.

Vi är öppna för olika idéer och samarbeten i utbyte mot ekonomiskt stöd.

Kontakta oss på info@bygglove.nu!

Vi är nyss godkända gåvomottagare hos Skatteverket! Det betyder att du kan få avdrag på skatten när du donerar pengar till vår ideella sociala verksamhet. Så här gör du:

1.  Läs informationen
Skatteverket och på vår infosida kan du se min/max belopp och annan information.

2. Donera pengar till Föreningen Kontrakultur
Det gör du genom BG 607-1294 eller Swish 1230810333 och skriva ”social hjälpverksamhet” som meddelande.

3. Skicka dina personuppgifter till oss

Det gör du genom att fylla i det här formuläret. I januari nästa år skickar vi kontrolluppgifter till Skatteverket, och sedan kommer avdraget automatiskt på din deklaration.

Har du andra idéer på hur du skulle kunna bidra till kampanjen – kanske genom Gallerinatten, panelsamtalet, företagsfesten, skolprojektet? Bara kör, eller hör av dig och bolla idéerna med oss. Det här är exempel på initiativ som bidragit till kampanjen hittills:

 • Loppis – privatperson ordnade loppis och skänkte intäkterna
 • Drink-kampanj – Baren BELLE skänkte 20kr per såld drink under en vecka, och hade en donationsbössa i baren under tiden.
 • Födelsedagsinsamling  – flera har på Facebook dedikerat en födelsedagsinsamling till kampanjen
 • Panelgåva – Arkitektbyrån Tengbom donerade pengar till kampanjen i panelsamtalsdeltagares namn.

Av folket – för folket!

BIDRA MED MATERIAL

Allt återvunnet material vi tagit med oss från våra gamla lokaler har sparat på miljön och sänkt våra kostnader med över hundratusen kronor redan. Men det finns ändå en hel del vi behöver skaffa. Det vi kommer få startbesked för att bygga först är matsvinnsköket och de kreativa verkstäderna. Till bygget av det behövs det bland annat: 

Limträbalkar • kakel till kök (vitt) • gipsskivor • plywood till golv • stora mängder väggfärg • fläktkåpa (restaurangkök) • släcksystem (ansulex) • pump till fettavskiljare

Känner du till något byggprojekt som kanske fått material över – eller ett byggföretag som kan tänka sig att stödja genom att donera material? Kontakta oss på info@bygglove.nu

Hela behovslistan finns här >>

ENGAGERA DIG

Att återuppbygga Kontrapunkt är ingen utmaning som en handfull personer kan göra. Men med många små och stora insatser kan vi uträtta stordåd! Här kommer några exempel på hur en kan engagera sig!

 • Bli engagerad på Kontrapunkt!
  Engagera dig som kommunikatör, sortera eller laga mat, cykla med transporter eller nåt helt annat. Läs mer här.
 • Rörmokare!
  Till bygget av matsvinnsköket söker vi rörmokarhjälp för installation av avlopp och fettavskiljare. Läs mer här.
 • Sprid ordet!
  Gilla & dela på FB och Insta, snacka med vänner, familj, grannar, kollegor och företag. Har din organisation eller företag ett nyhetsbrev eller hemsida – sprid där!

  Tipsa gärna media och bloggar om att skriva om kampanjen eller varför Kontrapunkt behövs i Malmö.

  Skriv gärna egna inlägg eller remixa med våra förslag på texter och bilder!
Dela på facebook
Dela på twitter