Sommarlov – inte lika roligt för alla barn!

Nu är det äntligen dags för det efterlängtade sommarlovet – en tid för lek och återhämtning. Men så är det inte för många i ett Malmö där vart fjärde barn växer upp i ekonomisk utsatthet. Medan vi bygger klart vår stora matbank gör vi vad vi kan för att hindra överflöd från att slängas och omfördela dit det finns behov!

Med ett mål mindre om dagen och en hungrig mage känns den ekonomiska utsattheten extra mycket under skolloven. Skolan har som syfte att ha en utjämnande inverkan på barns olika uppväxtvillkor. Barn ska kunna delta på lika villkor oavsett föräldrarnas ekonomiska förutsättningar. Men på senare tid har det kommit fler och fler krav som många föräldrar har svårt att möta. Det handlar om allt från krav på frukt till det (tack och lov nedröstade) förslag om att skolan ska skriva ett avtal med föräldrarna att barnen ska komma mätta och utvilade till skolan. Självklart är det något alla föräldrar vill ge sina barn, om de bara kunde.

Det saknas politisk handling för att garantera barns rätt till mat och till en trygg uppväxt. Det finns mat så det räcker, det handlar bara om att omfördela det som finns. Vi samlar in matsvinn och gör om det till matsolidaritet, ett konkret sätt att tillgodose allas rätt till mat. Varje dag tar vi hand om ett överflöd av bra mat – frukt, grönsaker, torrvaror och mängder med “dagsfärskt bröd” som är precis lika färskt dagen efter bakdag.

Vi står i startgroparna för att bygga Sveriges första registrerade matbank, där alla ska kunna komma och hämta och lämna mat. Men vi gör mycket redan nu, vi cyklar regelbundet ut med vår matsvinnscykel, och tar gärna emot förslag och tips på vart vi kan cykla för att möjliggöra för fler att äta sig mätta, och mer varierat och näringsrikt (frukt och grönsaker är dyrt!). Utöver matsvinnscykeln har vi också ställt ut solidaritetskylskåp utanför vår lokal på Norra Grängesbergsgatan 28, där det går bra att komma och hämta mat dagligen.

Malmös barn förtjänar ett bra sommarlov, och vi kommer göra det vi kan! Idag beger vi oss ut på matsvinnscykeln för att möta barn och deras föräldrar. Vi vill samla in behov, dela ut frukt och berätta om den matbank vi ska bygga och hur vi alla fram tills dess kan se till att den mat vi får in kommer till nytta. Matsolidariteten fungerar genom att vi tillsammans ger av överflöd och tar när vi behöver. Vi vill ta fram alternativ för att kollektivt täcka maskorna i de trasiga skyddsnäten. Ett av våra alternativ är arbetet med matsvinn för att gemensamt fylla de behoven som finns, med resurser som annars hade gått till spillo.

All mat åt folket!

Dela på facebook
Dela på twitter