Kontraprenörerna: byggnätverket som återuppbygger Kontrapunkt!

Det var byråkratiska bygglovsteknikaliteter som blev början till slutet för Kontrapunkts verksamheter i våra gamla lokaler. Det säger sig självt, vi vill inte att det ska hända igen. Att göra allt enligt konstens regler är varken lätt, snabbt eller billigt.

Varken vi eller Malmö har tid att vänta på att vi ska lägga lika många år på att bygga vårt nya Kontrapunkt som det tog att bygga det gamla. Men vi hade ingen aning om hur vi skulle få det att hända.

Vi blev tipsade om att det fanns en Malmöaktivist, en svart muslimsk kvinna som gett sig in i byggbranchen genom att starta Sveriges första byggföretag som drivs av en afrosvensk kvinna.

Från första stunden vi träffade Rukiya visste vi att om det var någon som skulle kunna göra det omöjliga möjligt tillsammans med oss, så var det hon!

Så här säger hon om utmaningen att återuppbygga Kontrapunkt:

”Jag gav mig in i byggbranschen utifrån visionen om att en mer jämlik och rättvis bransch är möjlig. När jag fick frågan om att vara med och projektleda återuppbyggandet av Kontrapunkt kände jag direkt att nu får jag äntligen chansen att kombinera mina två stora passioner i livet: min aktivism och mitt entreprenörskap. Att vara med och bygga upp något som är så viktigt för vår stad känns helt ovärderligt.

På grund av omfattningen och den stora ekonomiska utmaningen Kontrapunkt står inför vad gäller återuppbyggandet förstod jag snabbt att vi behövde tänka nytt och göra något som aldrig tidigare gjorts. Utifrån tidigare erfarenheter av att ha arbetat med socialt entreprenörskap och CSR (företags samhällsansvar), tog jag tillsammans med Kontrapunkt fram en strategi i hur vi ska ta oss an denna gigantiska utmaning.

När vi kontaktade Michael Holmqvist på Tosteberga byggkonsulter, och frågade om de med sin gedigna erfarenhet av att projektleda stora projekt kunde vara med. De tvekade inte en sekund att ta sig an att leda uppbyggnanden av Kontrapunkt, och efter det så var byggnätverket igång och allt rullade  på.

Resultat blev ett byggnätverk utan dess like – bestående av ett 10-tal olika discipliner i branschen som tagit sig an uppdraget att vara en del av projekteringen och återuppbyggandet av Kontrapunkt. De flesta gör det dessutom helt kostnadsfritt och några gör det till kraftigt reducerade priser.

Nu står vi här, med dessa giganter i byggbranschen. Efter ett par intensiva månader av projektering, har vi fått ett av tre sökta bygglov beviljade och är nu endast ett fåtal veckor bort från startbesked och byggstart.”

Vi hoppas att byggnätverket kan fungera som inspiration för andra runt om i Sverige för att tillsammans bygga det solidariska samhälle vi alla vill se!

Läs mer på www.bygglove.nu/bygglove!

Dela på facebook
Dela på twitter