Några bygglovssteg i rätt riktning!

Vi börjar snart närma oss byggstarten, men några tekniska och byråkratiska steg är fortfarande kvar.

Arkitekten Ximena har under våren jobbat dag som natt med att översätta våra visioner till ritningar. Med alla ritningarna inlämnade var det förra veckan dags för konstruktörerna att börja konkretisera dem och beskriva hur vi ska bygga. För brandskyddskonsulterna gäller det att ta fram brandrutiner och utrymningsvägar.

För att kunna driva vårt matsvinnskök behöver vi installera mer ventilation, som kan hantera fritöser, matos och vår nya stora spis. Vi behöver också ordentliga avlopp och en fettavskiljare, så att vi kan laga hundratals portioner mat varje dag. Därför ägnar sig el-, vvs- och ventilationskonstruktörerna åt att planera hur vi ska anpassa lokalerna för att vi kunna göra det möjligt.  

Vad kommunen ska göra är att granska så att det vi vill bygga i lokalen stämmer överens med områdets planer (den sk detaljplanen). När Stadsbyggnadskontoret godkänt det, får vi bygglov. Men det är först efter att vi haft ett tekniskt samråd med som vi får börja bygga.

Det betyder att Stadsbyggndaskontoret först måste titta på de tekniska handlingarna som vi just nu håller på med, för att kunna besluta om vi kan bygga på det sätt vi har tänkt, dvs om vi uppfyller gällande byggregler. Om vi kan det, och när vi kan visa upp en kontrollplan (en checklista som innehåller en sammanställning av de kontroller som vi ska genomföra för att säkerställa att samhällets krav har uppfyllts) – då får vi ett så kallat startbesked.

Och startbeskedet är det som innebär att vi äntligen kan börja bygga!

Så – med startbeskedet i sikte hoppas vi att allt det gedigna arbete vi har lagt ner hittills gör att vi snabbt blir kallade till samråd, får ett positivt besked och kan sätta igång med bygget! Håll tummarna för oss!

Dela på facebook
Dela på twitter